Watching the weather over the weekend I was frustrated as I saw that there was a forecasted storm on Monday, so I opted for Tuesday. However it also accompanied strong winds from the south. So my plan to swim from White Rock to Black Rock changed the other way and we started at Black Rock and swam north to take advantage of the forecasted wind. I also wanted to do this swim hoping that it would set a standard as a serious marathon swim in the GSL with channel like difficulty. I challenge anyone to do this swim.
|Cathi applying tons of Channel Grease to my trouble spots|
(50% vaseline/50% Lanolin)
Anyhow I arrived at Black Rock with Jacob, Austin, Cathi, Sam and Oliver. We got the boat in the water, applied sunscreen, channel grease, and Josh and Sabrina arrived to wish us well. What nice friends!
Here are the complete stats and info, mile by mile, which I had Jacob keep track of at every feeding (which was mileage based and not time based):
|Actual Start Time: 8:11am 5/31/11|
|Time||Time last Mile||Water Temp||Feeding||Comments|
|Mile 1||8:36||25 Min||58° F||Gatorade||Feeling Good|
|Mile 2||9:05||29 Min||56° F||Hot Chocolate||Starting to feel cold|
|Mile 3||9:43||28 Min||51° F||Hot Chocolate, Swiss Roll||Water below "Brine Shrimp Poo" is freezing! The surface area captures all the heat from the sun and leaves the water below with no source of heat!|
|Mile 4||10:19||36 Min||58° F||Hot Chocolate||Slowing down, but temp feels a little better now.|
|Mile 5||10:57||38 Min||58° F||Hot Chocolate and Banana||Lips are swelling. Can feel that I'm swimming into the current from Antelope.|
|Mile 6||11:39||42 Min||59° F||Swiss Roll and Gatorade||Warmer. Still current though|
|Mile 7||12:23||44 Min||58° F||Cereal Bar and Gatorade||When is this current going to end!|
|Mile 8||13:04||41 Min||59° F||2 Swiss Rolls and Propel. 800 Mg Ibuprofen||Still pretty slow. Projected finish is in jeopardy|
|Mile 9||13:38||32 Min||59° F||Cereal Bar and and Propel||Current appears to be gone, now in neutral water, with slight breeze from southeast.|
|Mile 10||14:04||26 Min||59° F||Swiss Roll and Gatorade||Feeling comfortable now with the temp. Not shivering and handling it better.|
|Mile 11||14:33||29 Min||60° F||Cereal Bar and Gatorade||Warmed up a little. Left shoulder feeling achy.|
|Mile 12||15:04||31 Min||60° F||Swiss Roll and Propel||Shoulder starting to hurt.|
|Mile 13||15:30||26 Min||60° F||Orange Juice||No more OJ! Too acidic. Shoulder really hurts now.|
|Mile 14||15:55||25 Min||59° F||Propel||Feeling cold again. Shoulder still hurts|
|Mile 15||16:30||35 Min||61° F||Swiss Roll and Propel, 800 Mg Ibuprofen||Jacob handed me a "yellow" propel with a big smirk on his face! Played along. Dumped it out next to me and pretended to find relief in the warmth.|
|Mile 16||16:52||22 Min||60° F||2 Swiss Rolls and Propel||Finally! The forecasted wind has arrived and some 2 foot swells pushing me north. Love it!|
|Mile 17||17:20||26 Min||61° F||2 Swiss Rolls and Propel||Wind has died down, but can feel current pulling me northward. Right on!|
|Mile 18 and 19 - no stats recorded. Jacob is getting trunky at the finish|
|Mile 20||18:20||No data||64° F||Hostess Lemon Pie||Feeling extremely ravenous! Swimming along shore now. Water is at waist level now. Water is warmer.|
|Mile 21 - no data. Jacob and Austin are way ahead hoping to see Cathi, whom they are talking to on the radio. So much for feedings and staying close to me!|
|Mile 21.7 (Finish)||19:10||No data||No data||Pizza! Thanks Cathi!||Long walk from knee level water to dry ground. About a 1/2 mile walk.|
|Actual Finish Time: 19:10 (7:10pm)|
Elapsed Time: 10:59
Distance swam: 21.7 miles
Point to Point Distance: 20.5 miles
|Swimming through Brine Shrimp Eggs. |
Warm on top, freezing underneath.
|Pickled Tongue after the finish. Picture taken |
by Josh posted on utahopenwater.com
Also, right at noon when the sun was highest in the sky, at that time the water was clear and I really loved looking down in the clear water and seeing the sun's rays delve way down into the depths of the lake. It was so beautiful! I really should have taken a picture.
Once I got to Mile 10 I realized I only had a few minutes before hitting the six hour standard for qualifying for the English Channel. The rules for qualifying are simple: Swim for at least 6 hours or longer in 61°F Water (or colder). Secondary Objective Complete! Now to finish the main objective! Swim the full 20+ mile route.
I could really feel the water pulling me at mile 16-17. Like I was swimming downstream. It was great! When I got to mile 19 I saw what I thought was White Rock. It wasn't It was the corner before that. I was a little bummed knowing that I had another couple miles to go. It was tough at the end. I just wanted to be done. But I kept going! Jacob and Austin were on the radio with Cathi chatting it up and laughing. They were going way up ahead and then I'd yell at them and they'd wait for me to catch up.
|Austin and Jacob - my support crew|
|High clouds in the afternoon, robbing me of sunshine|
that would help me during the cold swim.
As far as strength and endurance, I never hit a "wall" where I didn't have any energy. The only two problems were the cold and the shoulder which I didn't let stop me.
|Cheering party at the White Rock Beach finish.|
As of this moment my shoulders are stiff. I think I'll take a few days off and let them heal. Here's video and pics:
Here's all the pictures and raw video:
It is also my hope that by swimming this distance in the Great Salt Lake will prove to the world, that the Great Salt Lake is just as wonderful to swim in as other lakes. Sure it's salty, and has huge rivers of brown brine shrimp eggs, but those two characteristics shouldn't prevent swimmers from enjoying the many other beautiful characteristics of the lake.
Also something of note. This nearly doubles my longest OW swim. Sweet! How's that for breaking a PR?